Mitä on tuki- ja liikuntaelinten fysioterapia?

Tule-fysioterapia, eli tuki- ja liikuntaelin fysioterapia kattaa kaikki luusto- ja pehmytkudosperäiset kivut. Esimerkiksi selkäkipu ja nivelrikko ovat yleisiä työikäisten tuki- ja liikuntaelinvaivoja joiden takia hakeudutaan fysioterapiaan. Muita yleisiä tule-vaivoja ovat esimerkiksi alaraajavaivat kuten polvikipu, akillesjänteen kipu ja plantaarifaskiitti, tai yläraajan vaivat kuten olkapääkipu ja tenniskyynärpää.

Tule-fysioterapian tavoite on selvittää kivun syitä tarkan kliinisen tutkimisen ja taustakartoituksen avulla. Huolellisen tutkimisen ansiosta voidaan spesifisti puuttua kivun syihin ja valita parhaat kuntoutusmenetelmät haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi. Menetelmiämme ovat mm. yksilöllinen harjoittelu, fysioterapeuttinen ohjaus ja neuvonta, manuaalinen terapia ja teippaus. Pohjaamme toimintamme aina uusimpaan nykyaikaiseen tietoon ja huomioimme kokonaisvaltaisesti elämäntilanteesi ja urheilulajisi erityistarpeet, jotta sinä saat parhaan mahdollisen avun.

Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapian tavoite on tukea liikkuvan ihmisen suorituskykyä. Urheilufysioterapia kattaa mm. urheiluvammoja ennaltaehkäisevän fysioterapian, lajiominaisuuksia tukevan oheisharjoittelun suunnittelun ja loukkaantumisen tai leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen. Loukkaantumiset nähdään usein takaiskuna harjoittelulle, mutta ne voivat myös tarjota tilaisuuden kehittää haastavia osa-alueita kuntoutuksen rinnalla, jolle muulloin jää vähemmän aikaa. Fysioterapiaprosessin aikana pyrimme myös lisäämään omaa ymmärrystäsi kehosi toiminnasta.

Fysioterapeutti on liikkeen asiantuntija, joten lajirajat ylittävä ymmärrys kehon toiminnasta mahdollistaa erilaisten urheilijoiden auttamisen. Yhteistyö valmentajien, lääkärien ym. ammattilaisten kanssa on tärkeä osa kuntoutusta, sillä moniammatillisella yhteistyöllä saadaan paras apu urheilijalle. Halutessasi niin, valmentajasi on tervetullut mukaan vastaanotolle. Fysioterapeutti jalkautuu tarvittaessa myös harjoitusympäristöön seuraamaan harjoituksia.

Äitiysfysioterapia ja lantionpohjan fysioterapia

Äitiysfysioterapian tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten hyvinvointia.

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä, kuten virtsanpidätyskykyyn liittyviä ongelmia, laskeumia ja lantionpohjan kiputiloja. Myös keskivartalon tuki ja hengitys on liitoksissa lantionpohjan toimintaan.

Äitiysfysioterapia ja lantionpohjan fysioterapia voi sisältää lantionpohjan lihasten harjoittelun lisäksi kokonaisvaltaisempiakin kehonhallinnallisia harjoitteita tai rentoutumista. Lantionpohjan fysioterapiassa hyödynnämme emg-mittausta ja biopalauteharjoittelua.

Lantionpohjan tutkimuksen eteneminen ja EMG-mittaus

Ensimmäisellä käyntikerrallasi lantionpohjan fysioterapiassa tapaaminen aloitetaan aina keskustelemalla tilanteestasi. Tilanteesta riippuen saatat saada myös erilaisia kyselylomakkeita täytettäväksi. Keskustelun ja lomakkeiden pohjalta fysioterapeutti pystyy muodostamaan kokonaiskuvan vaivastasi ja myös tutkimisen ja hoidon etenemisestä.

Lantionpohjan lihastoiminnan tutkimiseen kuuluu usein emg-tutkimus, joka tapahtuu emättimeen asetettavalla elektrodilla. Mittaus antaa paljon tärkeää, konkreettista tietoa lantionpohjasi lihastoiminnasta. Elektrodin asettaminen on samankaltaista kuin tamponin asetus ja elektrodi on aina henkilökohtainen. Lantionpohjan fysioterapia etenee aina asiakasta kuunnellen. Emg-tutkimus ei ole pakollinen, mikäli et halua sitä tehdä.

Spiraalistabilaatio (SPS) hoitomuotona

SPS-harjoittelussa käytetään erityisiä pitkiä kuminauhoja aktivoimaan ja rentouttamaan kehon spiraalimaisia ketjuja.

Harjoittelu tapahtuu pääosin seisten, mutta tarpeen mukaan istuen. Metodi sopii hyvin erilaisten selkäkipujen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Se sopii muun muassa selkäleikkaukseen menevälle ja selkäleikkauksesta toipuvalle, kehonhallinnan parantamiseen ja urheiluvalmennukseen. SPS-metodi sopii erinomaisesti myös skolioosin hoitoon. Harjoittelun lisänä voidaan tarpeen mukaan käyttää manuaaliterapiaa.

Kysy lisää spiraalistabilaatiosta Lauralta 045 78777664 laura@intohyvinvointi.fi

Lihastasapainokartoitus

Lihastasapainokartoitus on fysioterapeutin suorittama tutkimus, joka sisältää aina lihasvoiman mittaukset dynamometrillä, liikkuvuuden mittaukset, keskivartalon ja alaraajan linjauksen arvioinnin ja kartoituksen perusteella yksilöidyt harjoitusohjeet.

Kartoituksessa huomioidaan aina lajisi tarpeet, joten jokainen kartoitus räätälöidään asiakkaan tarpeisiin. Kartoitus palvelee niin urheilijaa, aktiiviliikkujaa kuin liikunnan aloittajaakin.

Kysy lisää Saanalta! 040 1205414 saana@intohyvinvointi.fi

Alaraajatutkimus

Alaraajatutkimus on alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin tekemä tutkimus, joka sisältää jalkojen rakenteen tutkimisen, askelluksen analysointia ja yksilölliset harjoitteet löydösten pohjalta. Tarvittaessa suunnitellaan myös fysioterapian jatkoa. Varaa tutkimukseen mukaan shortsit ja halutessasi kengät, joita käytät lenkkeillessä.

Alaraajatutkimukseen voit tulla ennaltaehkäisevässä mielessä tai jo olemassa olevien kipujen kanssa. Yleisiä vaivoja, joiden vuoksi alaraajatutkimukseen hakeudutaan ovat mm. polvikipu kuten hyppääjän polvi tai juoksijan polvi, lonkkakipu, nilkkakipu tai jalkaterän kipu, vaivaisenluu ongelmat, akillesjänteen vaivat ja rasitusvammat.

Lääkinnällinen akupunktio

Lääkinnällinen akupunktio länsimainen akupunktion muoto. Menetelmä on valviran hyväksymä ja sitä saa toteuttaa terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten fysioterapeutti.

Akupunktion ensisijainen käyttökohde on kivunhoito. Lääkinnällinen akupunktio onkin oiva menetelmä esimerkiksi äitiys- ja lantionpohjan fysioterapian tukena mm. hankalissa kiputiloissa. Siitä voi olla hyötyä myös erilaisissa päänsäryissä, kuten esimerkiksi migreeni tai jännityspäänsärky.