Mitä on tuki- ja liikuntaelinten fysioterapia?

Tule-fysioterapialla tarkoitetaan kaikkea tuki- ja liikuntaelinperäisten vaivojen fysioterapiaa. Yksi yleisimmistä vaivoista suomalaisilla on selkäkipu, joka voi olla äkillistä, pitkittynyttä ja toisinaan selkeää selitystä sille ei löydy. Tuki- ja liikuntaelinvaivojen ryhmään kuuluvat myös niskahartiavaivat, olkapääkipu tai alaraajojen ongelmat kuten polvikipu.

Ensimmäisellä fysioterapiakäynnillä tehdään tarkka ja perusteellinen tutkimus, jossa kartoitetaan vaivasi syitä. Tule-fysioterapiassa tehokkain hoitomuoto on erilaiset yksilölliset harjoitteet. Tarvittaessa hoitoa täydennetään erilaisilla fysioterapiamenetelmillä, kuten esimerkiksi nivelmobilisoinnilla tai kinesioteippauksella. Huomioimme fysioterapiassa myös urheiluun liittyvät erityisvaatimukset ja perustamme fysioterapian aina uusimpaan tutkittuun tietoon.

Äitiysfysioterapia ja lantionpohjan fysioterapia

Äitiysfysioterapian tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten hyvinvointia.

Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä, kuten virtsanpidätyskykyyn liittyviä ongelmia, laskeumia ja lantionpohjan kiputiloja. Myös keskivartalon tuki ja hengitys on liitoksissa lantionpohjan toimintaan.

Äitiysfysioterapia ja lantionpohjan fysioterapia voi sisältää lantionpohjan lihasten harjoittelun lisäksi kokonaisvaltaisempiakin kehonhallinnallisia harjoitteita tai rentoutumista. Lantionpohjan fysioterapiassa hyödynnämme emg-mittausta ja biopalauteharjoittelua.

Lantionpohjan tutkimuksen eteneminen ja EMG-mittaus

Ensimmäisellä käyntikerrallasi lantionpohjan fysioterapiassa tapaaminen aloitetaan aina keskustelemalla tilanteestasi. Tilanteesta riippuen saatat saada myös erilaisia kyselylomakkeita täytettäväksi. Keskustelun ja lomakkeiden pohjalta fysioterapeutti pystyy muodostamaan kokonaiskuvan vaivastasi ja myös tutkimisen ja hoidon etenemisestä.

Lantionpohjan lihastoiminnan tutkimiseen kuuluu usein emg-tutkimus, joka tapahtuu emättimeen asetettavalla elektrodilla. Mittaus antaa paljon tärkeää, konkreettista tietoa lantionpohjasi lihastoiminnasta. Elektrodin asettaminen on samankaltaista kuin tamponin asetus ja elektrodi on aina henkilökohtainen. Lantionpohjan fysioterapia etenee aina asiakasta kuunnellen. Emg-tutkimus ei ole pakollinen, mikäli et halua sitä tehdä.

Spiraalistabilaatio (SPS) hoitomuotona

SPS-harjoittelussa käytetään erityisiä pitkiä kuminauhoja aktivoimaan ja rentouttamaan kehon spiraalimaisia ketjuja.

Harjoittelu tapahtuu pääosin seisten, mutta tarpeen mukaan istuen. Metodi sopii hyvin erilaisten selkäkipujen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Se sopii muun muassa selkäleikkaukseen menevälle ja selkäleikkauksesta toipuvalle, kehonhallinnan parantamiseen ja urheiluvalmennukseen. SPS-metodi sopii erinomaisesti myös skolioosin hoitoon. Harjoittelun lisänä voidaan tarpeen mukaan käyttää manuaaliterapiaa.

Kysy lisää spiraalistabilaatiosta Lauralta 045 78777664 laura@intohyvinvointi.fi